Tentoonstelling In Motion: Ceramic Reflections in Contemporary Art

De tentoonstelling In Motion: Ceramic Reflections in Contemporary Art is tot en met 6 mei 2018 te zien in het vernieuwde Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Het vernieuwde museum opent op 2 december haar deuren na een verbouwing en viert met een aantal bijzondere nieuwe tentoonstellingen haar 100-jarig bestaan.

 

Céleste Boursier-Mougenot, untitled, 2011

 

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling In Motion: Ceramic Reflections in Contemporary Art toont een uitgebreid overzicht van hedendaagse keramiek. Bekende hedendaagse kunstenaars en nieuwe talentvolle kunstenaars laten zien dat keramiek wereldwijd volop in beweging is.

Als topstuk van de tentoonstelling wordt een installatie van de Franse kunstenaar Céleste Boursier-Mougenot getoond. Deze installatie bestaat uit een bassin met intens blauw water met daarin witte porseleinen schalen. Het werk levert niet alleen een fascinerende aanblik op maar zorgt ook voor een bijzonder klankenspel. Van Claire Verkoyen is een interdisciplinaire installatie te zien, bestaande uit keramische computer prints op flinterdunne porseleinen tegels en 3D-animaties op monitoren. Aanstormend talent Geng Xue combineert media door een wisselwerking tussen film en keramiek. Een enorme wolk schuim doemt op uit een aardewerken vaas in het werk van Roger Hiorns. Kunstenaar Meekyoung Shin maakte voor haar serie Translation replica’s van van Aziatisch porselein in de vorm van zeep. Ook te bewonderen is een keramische inktvis van David Zink Yi. Het werk van deze kunstenaar is regelmatig te zien in mondiale musea zoals het Williams College Museum of Art (Massachusetts) en het MAK Museum für Angewandte Kunst (Wenen).

 

tentoonstelling In Motion

David Zink Yi, untitled (Architeuthis), 2010, burnt and glazed clay, 29 x 575 x 115 cm, Courtesy the artist and Hauser & Wirth. Photo: Stefan Altenburger Photography Zürich, © David Zink Yi.

 

Princessehof 100 jaar

Naast de tentoonstelling In Motion kunnen bezoekers van het vernieuwde Princessehof op de tweede verdieping van het museum terecht voor twee exposities met nieuw werk van kunstenaar Johan Tahon en van de ontwerper Floris Wubben. Tevens wordt met Caroline Coolen een nieuwe EKWC@Princessehof-tentoonstelling gepresenteerd. Keramiekmuseum Princessehof sloot op 9 oktober 2017 tijdelijk de deuren voor de laatste fase van de verbouwing. Op 2 december 2017 is het vernieuwde Princessehof weer geopend voor publiek.