Tentoonstelling De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner

De tentoonstelling De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner is te bezoeken van 9 december tot en met 6 mei 2018 in het Groninger Museum. Het is de eerste internationale tentoonstelling binnen Noord-Europa op het gebied van landschapschilderkunst. Te zien zijn onder meer schilderijen van J.M.W. Turner en Caspar David Friedrich.

 

tentoonstelling De Romantiek in het Noorden

Knud Baade – Scene from the Era of Norwegian Sagas, 1850, Collectie van Asbjørn Lunde, New York. Foto © 87,6 x 119,4 cm 
Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsø, Noorwegen

 

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling toont Nederlandse Romantiek in een internationale context en laat zien hoe belangrijke Nederlandse kunstenaars als Barend Koekkoek en Andreas Schelfhout zich verhouden tot beroemde buitenlandse kunstenaars uit de Romantiek waaronder J.M.W. Turner, Casper David Friedrich en Johan Christian Dahl.

Tijdens de Romantiek (ca. 1800-1850) ontstond een nieuwe kunstopvatting die een bepalende invloed heeft gehad op de moderne kunst. Behalve dat schilders zich expliciet toelegden op het schilderen van landschappen, keerden zij vaak tegelijk ook de blik naar hun innerlijk. De landschappen uit deze periode zijn dan ook net zo gevarieerd en veranderlijk als de gemoedstoestand van de mens. Zo geeft de natuur naast een historische ook een spirituele beleving.

 

tentoonstelling De Romantiek in het Noorden

Carl Blechen – Landweg in de winter bij maanlicht, ca. 1836
LÜBECK, MUSEUM BEHNHAUS DRÄGERHAUS

 

Ook Romantiek

Voor liefhebbers van hedendaagse Romantiek, illusie en fantasie is er de paralleltentoonstelling Ook Romantiek. Hierin is een selectie te zien uit de collectie moderne kunst en design van het Groninger Museum. Zo is er werk te zien van  Studio Job en Maarten Baas maar ook ook de bekende witte jurken van Viktor & Rolf zijn te zien. In het artificial reality landschap staan bezoekers midden in de natuur, met landschappen die variëren van lieflijk tot dreigend.