Tentoonstelling Odilon Redon. La littérature et la musique.

De tentoonstelling Odilon Redon. La littérature et la musique is te zien tot en met 9 september 2018 in het Kröller Müller Museum. Deze tentoonstelling werpt een nieuw licht op de Franse kunstenaar Odilon Redon. Met een groot aantal schilderijen, pastels, tekeningen en litho’s laat de tentoonstelling de belangrijke rol zien die literatuur en muziek spelen in Redons leven en werk.

 

tentoonstelling Odilon Redon

Tête de Persée (Hoofd van Perseus) , circa 1875 – Kröller-Müller Museum.

 

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling is samengesteld uit 167 werken uit een belangrijke particuliere verzameling, de eigen rijke Redoncollectie van het museum en en een aantal sleutelstukken uit andere collecties. Hierdoor kan La littérature et la musique een ongekende breedte en variëteit aan thema’s laten zien in Redons gehele oeuvre, van zijn krachtige zwart-wit litho’s tot zijn stralende, kleurrijke pastels.

Odilon Redon (Bordeaux 1840-Parijs 1916) was schilder, pastellist, tekenaar en lithograaf. Daarnaast leerde hij al jong viool en piano spelen en verdiepte hij zich in literatuur. Muziek, literaire thema’s en beeldende kunst waren voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al in zijn eigen tijd oogste hij veel lof voor de zeer eigen manier waarop hij deze verschillende expressieve krachten in zijn werk weet te verbinden. Als geen ander gaf Redon daarmee uiting aan het in de late 19de eeuw populaire concept van de synesthesie: de opvatting dat door meer zintuigen tegelijkertijd aan te spreken een intensere beleving kan ontstaan.

 

Nieuwe aanwinst in de collectie

Onlangs kon het Kröller-Müller Museum het prachtige werk Tête de Persée (Hoofd van Perseus), circa 1875, olieverf op doek (54,7 x 45,7 cm) van Odilon Redon aankopen. Uiteraard is dit schilderij te zien in de tentoonstelling. Tête de Persée is een bijzonder werk in het oeuvre van de kunstenaar omdat het een zeer vroeg werk in kleur is en omdat het een van de vroegste versies is van het voor Redon kenmerkende thema van het ‘losse’ of afgehakte hoofd. Dit thema komt in verschillende vormen en met telkens wisselende betekenissen in zijn werk voor.

Getoonde werken

Een selectie van getoonde werken tijdens deze tentoonstelling:

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling Odilon Redon. La littérature et la musique is te vinden op de website van het Kröller-Müller Museum.