Tentoonstelling Nineveh

De tentoonstelling Nineveh is te zien tot en met 25 maart 2018 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Voor het eerst sinds de ontdekking van de oude ruïnes van Nineveh in Noord-Irak ruim 180 jaar geleden, wordt een groot aantal objecten, afkomstig uit diverse internationale musea, bij elkaar getoond in één tentoonstelling.

 

tentoonstelling Nineveh

Akkadisch koningsportret Koper; 30,7 cm.; uit ca. 2300 v.Chr.; gevonden in Nineveh Origineel in collectie Irak Museum in Bagdad; kopie in tentoonstelling uit British Museum (ACa.61) Foto: Bildarchiv Foto Marburg, Albert Hirmer/Irmgard Ernstmeier-Hirmer

 

Over de tentoonstelling

Rond 700 v. Christus was de stad Nineveh, gelegen langs de Tigris in het huidige Irak, de hoofdstad van het Assyrische Rijk. Nineveh was toen de grootste stad van de wereld, met meer dan 100.000 inwoners. Nineveh was beroemd om haar paleizen, tempels, stadsmuren en tuinen. Zo’n 100 jaar later werd Nineveh verwoest door vijanden van het Assyrische rijk waaronder de Babyloniërs. Aan de overkant van de Tigris verrees de stad Mosul, die duizend jaar later de centrale positie in het gebied zou krijgen. Vanaf 1842 begonnen archeologen de ruïnes van Nineveh te onderzoeken. De vondsten raakten verspreid over verschillende musea in de wereld.

De tentoonstelling is een kennismaking met de stad Nineveh, haar bewoners en met haar geschiedenis. Te zien zijn tientallen reliëfs uit paleizen, beelden van de gevleugelde stieren, een gouden dodenmasker, kleitabletten uit de oudste bibliotheek ter wereld, wapentuig en sieraden. Diverse opgravingsfilms, foto’s en prenten uit de 19de en 20ste eeuw illustreren de verhalen van de archeologen die in Nineveh werkten. Daarnaast worden computeranimaties van de oude stad getoond en is er een reconstructie te zien van enkele versierde wanden van een paleiszaal uit Nineveh. De originelen zijn helaas vernield tijdens de oorlog in 2016.

De tentoonstelling ‘Nineveh – hoofdstad van een wereldrijk’ is een internationaal samenwerkingsproject met bruiklenen van talrijke musea, bibliotheken en andere instituten waaronder The Metropolitan Museum of Art in New York, het British Museum in Londen en het Musée du Louvre in Parijs.

 

tentoonstelling Nineveh

Portret van een vrouw Kalksteen; ca. 700-625 v. Chr.; gevonden in Nineveh Collectie en foto: The Trustees of the British Museum (no. 118897)

 

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling Nineveh kunt u vinden op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

 

tentoonstelling Nineveh

Bekroning van een staf Brons; hoogte 8,6 cm.; ca. 750-701 v. Chr.; gevonden in Khorsabad Collectie en foto: Musée du Louvre, Parijs (O.04784)