Tentoonstelling Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017

De tentoonstelling Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017 is te zien tot en met 3 juni 2018 in Museum De Fundatie in Zwolle. Neo Rauch is één van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Museum De Fundatie toont een bijzonder overzicht van maar liefst 65 werken van Rauch, afkomstig uit internationale kunstverzamelingen.

 

tentoonstelling Neo Rauch

Neo Rauch – Die Kontrolle, 2010, olieverf op doek, 300 x 420 cm
privécollectie, Basel © Neo Rauch / VG Bild-Kunst, Bonn
Foto: Uwe Walter, Berlin

 

Over de tentoonstelling

Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017 geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van Neo Rauch als kunstenaar. Te zien is werk vanaf de eerste tentoonstelling in Leipzig in 1993 tot recent werk. Een van de eerste schilderijen uit het werk van Rauch is tevens naamgever van de tentoonstelling. Dromos is een term uit het oude Egypte voor de door sfinxen geflankeerde weg die leidt naar de tempel. In de tentoonstelling zijn ook schilderijen uit de privéverzameling „Perlmutt“ van Neo Rauch en Rosa Loy te zien. Dit benadrukt het privékarakter van de tentoonstelling.

 

Neo Rauch – Gewitterfront, 2016, olieverf op doek, 150 x 100 cm
Collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe. Verworven met financiële ondersteuning door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds), het Mondriaanfonds en VSBfonds.
© Neo Rauch c/o Pictoright Amsterdam 2017 (VG Bild-Kunst, Bonn. Foto: Uwe Walter, Berlin)

 

Over Neo Rauch

Schilderijen van Neo Rauch nemen de kijker mee naar een herkenbare wereld. Na een eerste gevoel van houvast veroorzaken zij bij nadere beschouwing echter dikwijls verwarring en soms verontrusting.
De kunstenaar vult zijn schilderijen met zijn droombeelden en reisgenoten. Zijn schilderijen verbinden hun dynamiek met ons levensgevoel. Zij geven de toeschouwer als het ware het gevoel dat zij een huisgenoot van hem worden die iedere dag denkimpulsen kunnen geven of troost kunnen brengen. In het werk van Neo Rauch wordt het schilderen en het kijken naar schilderijen als levensnoodzaak benadrukt.

 

tentoonstelling Neo Rauch

Neo Rauch – Vater, 2007, olieverf op doek, 200 x 150 cm
Sammlung Ruth – © Neo Rauch / VG Bild-Kunst, Bonn
Foto: Uwe Walter, Berlin

 

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017 is te vinden op de website van Museum De Fundatie.