Tentoonstelling Jasper Krabbé – Japanese paintings

De tentoonstelling Jasper Krabbé – Japanese paintings is te bezoeken van 16 juni tot en met 2 september 2018 in Museum De Fundatie in Zwolle. In deze tentoonstelling draait Krabbé de conventies van de schilderkunst letterlijk om.

 

tentoonstelling Jasper Krabbé

Jasper Krabbe, Maria Callas II (Butterfly), 2017, olieverf op doek, 165 x 145 cm, collectie Museum de Fundatie

 

Over de tentoonstelling

Jasper Krabbé zet in zijn nieuwste tentoonstelling Japanese Paintings in Museum de Fundatie traditionele conventies in de schilderkunst op zijn kop. Voor deze door Japanse motieven geïnspireerde serie, maakt de kunstenaar gebruik van beeltenissen op de achterkant van onconventionele dragers, zoals antiek linnen en gebruikt decordoek.

Niet zozeer de voorstellingen maar het schilderproces staat centraal in de getoonde werken. Krabbé: “Ik wilde weg bij het verhaal en terug naar het proces. Naar het maken zelf. En daarbij de overblijfselen van eerder werk en het toeval een grote rol geven. Je gooit een dobbelsteen en weet nooit hoe hij zal rollen.” Als drager gebruikt Krabbé onbehandeld doek, achterkanten van beschilderd canvas en grafische prints. Het onbehandelde doek zuigt de dun aangebrachte, vaak pastelkleurige verf op, waardoor de schilderijen een openheid en transparantie krijgen. Scherpe lijnen vervagen en figuren vervormen enigszins. Soms zijn afdrukken van verpakkingsmateriaal als noppenfolie zichtbaar, die als raster van een druktechniek verwijzen naar werken van Polke, Lichtenstein en Kusama.

In een serie werken gewijd aan Maria Callas, lijkt de figuur in het luchtledige te balanceren tussen abstractie en figuratie. Krabbé: “De afbeelding die als uitgangspunt diende vond ik op een cover van een vinyl plaat op een antiekmarkt. Het is voor mij een beeld vol tegenstellingen en het werd een obsessie. Een westerse vrouw die een oosterse vrouw speelt in de opera – een heel expressief medium, hier juist heel ingetogen. Ik werd getroffen door haar naar binnen gekeerde blik en houding.”

 

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling Jasper Krabbé – Japanese painitings vindt u op de website van Museum de Fundatie.