Tentoonstelling Emanuel de Witte – Meester van het licht

De tentoonstelling Emanuel de Witte – Meester van het licht in het Stedelijk Museum Alkmaar is te bezoeken tot 21 januari 2018. De tentoonstelling bevat bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenlandse collecties en toont de grote veelzijdigheid van van deze schilder. Vooral het gebruik van perspectief en de bijzondere lichtval op de schilderijen van Emanuel de Witte zijn kenmerkend voor zijn meesterschap.

 

tentoonstelling Emanuel de Witte

Portret van een familie, 1678 – Emanuel de Witte – Olieverf op doek
Alte Pinakothek, München /BPK/Bayerische Staatsgemäldesammlungen

 

Over de tentoonstelling

Emanuel de Witte (1617-1692) is een van de meest getalenteerde schilders uit de Gouden Eeuw. De Witte dankt zijn reputatie vooral aan zijn beroemde Delftse en Amsterdamse kerkinterieurs. Daarnaast vervaardigde hij marktgezichten, portretten en historiestukken. Mede dankzij de vele bijzondere bruiklenen uit het buitenland, geeft de tentoonstelling een compleet beeld van de grote variëteit en de kwaliteit van De Witte’s oeuvre.

Tijdens de voorbereidingen van de tentoonstellingen dook ook een bijzonder werk van De Witte op uit een particuliere collectie. Dit schilderij met als onderwerp een mythologische voorstelling van Danaë die Jupiter ontvangt, is gesigneerd en gedateerd in 1641. Het schilderij is in de vorige eeuw slechts één keer eerder tentoongesteld en wordt nu voor het eerst sinds bijna vijftig jaar weer getoond aan het grote publiek.

Als Emanuel de Witte vandaag had geleefd had hij wekelijks in de roddelbladen gestaan. Verschillende bronnen beschrijven de schilder als een man die bepaald geen makkelijk karakter moet hebben gehad. Zo raakt hij meerdere keren verzeild in ruzies en conflicten. Geplaagd door persoonlijke problemen met huurbazen en achterstallige betalingen Emanuel de Witte in 1692 uiteindelijk zelfmoord. Ook dit gaat niet zonder slag of stoot. Wanneer hij zich verhangt aan de Amsterdamse Korsjespoortbrug, breekt het touw en raakt de schilder te water. Vervolgens ligt hij wekenlang in de gracht onder het ijst. Een wel heel tragisch einde aan een bijzonder kleurrijke loopbaan.

 

Portret van Adriana van Heusden en haar dochter op de vismarkt in Amsterdam/ Adriana van Heusden and her Daughter at the New Fishmarket in Amsterdam
1662/1663 Emanuel de Witte Olieverf op doek © The National Gallery, London

 

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling Emanuel de Witte – Meester van het licht kunt u vinden op de website van het Stedelijk Museum Alkmaar.