Tentoonstelling De wereld in kleur. Kleurenfotografie voor 1918

De tentoonstelling De wereld in kleur. Kleurenfotografie voor 1918 is te zien in het Allard Pierson Museum tot en met 6 januari 2019. In de tentoonstelling kan vroege kleurenfotografie worden bewonderd uit de collectie van de Franse bankier en filantroop Albert Kahn. Een selectie uit deze indrukwekkende collectie is nu voor het eerst in Nederland te zien.

 

tentoonstelling De wereld in kleur

Jonggehuwden in het atelier van fotograaf Gerda Söderlund in Käringberget, Zweden, 1910
Lumière-autochroom, digitale kleurenprint 2013
Collection Archives de la Planète – Musée Albert-Kahn/Département des Hauts-de-Seine

 

Over de tentoonstelling

Om de wereldvrede te bevorderen, liet de Franse bankier en filantroop Albert Kahn vanaf 1908 over de hele wereld volkeren fotograferen. De kleurenfotografie had net haar intrede gedaan. Met zogeheten autochromes kon er nu kleur op foto’s worden vastgelegd. Het resultaat was een verzameling van meer dan 72.000 autochromes, die de wereld voor het eerst in kleur laten zien.

Kahn noemde het project Les Archives de la Planète. Het project kende een achterliggend ideaal van onderling begrip en wereldvrede. Dit ideaal contrasteert scherp met de wreedheden van de Eerste Wereldoorlog, die in 2018 honderd jaar achter ons ligt.

In de tentoonstelling De wereld in kleur toont het Allard Pierson Museum een intrigerende keuze uit deze etnografische schat, die afkomstig is uit het Musée Albert- Kahn in Parijs – in reproductie; originele autochromes zijn te kwetsbaar om te exposeren. De selectie uit het Musée Albert-Kahn wordt aangevuld met autochromes uit het Rijksmuseum Amsterdam, filmmateriaal uit EYE en fotoboeken uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast zijn er kleurenfoto’s te zien van Nederlandse fotografen als Bernard Eilers en Jacob Olie jr. en de Russische fotograaf Sergej Prokoedin-Gorski.

Getoonde werken op de tentoonstelling

Een selectie van werken die op deze tentoonstelling zijn te zien:

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling De wereld in kleur. Kleurenfotografie voor 1918 vindt u op de website van het Allard Pierson Museum.