Tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage Amsterdam

Op zaterdag 16 juni 2018 opent de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw.

 

tentoonstelling Classic Beauties

Antonio Canova, De Drie Gratiën, 1812–16 © Aurelio Amendola / State Hermitage Museum, St Petersburg

 

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling Classic Beauties vertelt het verhaal van kunstenaars en reizigers in Italië in de tweede helft van de achttiende eeuw. Zij komen vanuit heel Europa naar Italië en met name Rome, om inspiratie op te doen en om opgegraven beelden en bouwwerken uit de klassieke oudheid te bestuderen. In de bouwkunst komen strakke vormen in de mode. In de beeldende kunst maakt een nieuwe sensuele stijl furore: een naakte, goddelijke schoonheid, nog gedurfder dan bij de Grieken en Romeinen. Het neoclassicisme is geboren.

De archeologische vondsten in Italië lokken een rage uit onder jonge aristocratische Europeanen. Velen ondernemen de vaak maandenlange reis naar Italië, met als hoogtepunt Rome. Zo ook Johann Wolfgang von Goethe en de ‘graaf en gravin van het Noorden’, de latere Russische tsaar Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna. Zij ontmoeten op hun ‘Grand Tour’ de grote kunstenaars van dat moment.

Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van 25 toonaangevende kunstenaars gaat de bezoeker net als de Grand Touristen op Italiëreis. En treft daar de kunstenaars van die tijd waaronder Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann, Giovanni Piranesi en natuurlijk Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht sculpturen in de tentoonstelling te zien zoals de beroemde Drie Gratiën, Amor en Psyche en Hebe.

Getoonde werken

Een selectie van getoonde werken tijdens deze tentoonstelling:

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling Classic Beauties kunt u vinden op de website van de Hermitage Amsterdam.