Tentoonstelling Chillida in de Rijksmuseumtuinen

De tentoonstelling Chillida in de Rijksmuseumtuinen is te zien van 22 juni tot en met 23 september 2018 in de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam. De Spaans-Baskische kunstenaar Eduardo Chillida (1924-2002) geldt als een van de belangrijkste naoorlogse vernieuwers van de beeldhouwkunst en werd vooral bekend om zijn stalen sculpturen. In de tentoonstelling zijn negen metershoge sculpturen van zijn hand te zien.
 
tentoonstelling Chillada

Eduardo Chillida with Homenaje a Calder, 1979, copyright photograph Claude Gaspari. And for the copyright of the work it is Zabalaga-Leku, Vegap, Madrid, 2018

 

Over de tentoonstelling

Het is voor het eerst dat een negental van Chillida’s monumentale buitensculpturen samen zijn te zien in Nederland. Het betreft een verzameling van uitzonderlijke sculpturen uit verschillende periodes. De werken zijn exemplarisch voor de ideeën van Eduardo Chillida als het gaat om volheid en leegte, interieur en exterieur en zwaartekracht en balans.

Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn de beelden Arco de la Libertad en Homenaie a Calder. Arco de la Libertad is opgedragen aan de vrijheid, gesymboliseerd door de ruimte in het werk. Homenaie a Calder is een ode aan de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder en zijn Mobiles.

Edurdo Chillida maakte vaker hommages aan mensen met wie Chillida zich verwant voelde, zoals de schilder Manolo Millares en de couturier Cristobal Balenciaga. Beide beelden zijn te zien in deze tentoonstelling. Ook wordt een sculptuur uit de beroemde serie Peine del viento getoond. In deze serie lijken de stalen ‘haren’ in de wind te wapperen.

 

Over de kunstenaar

Eduardo Chillida (1924-2002) begon zijn carrière als profvoetballer. Na een blessure stopte hij met voetbal, volgende een studie architectuur gevolgd door een tekenopleiding in Parijs. In het Louvre museum raakte Chillida geïnspireerd door de Griekse beeldhouwkunst. Na een eerste periode waarin hij sculpturen maakte van hout en albast begon hij te werken met staal als materiaal. Chillida ging in de leer bij een lokale smid en bij industriële smederijen in Baskenland en groeide steeds meer uit tot kunstenaar met internationale naam en faam. In 1958 ontving hij de Grote Prijs op de Biënnale van Venetië. Zijn werk is vertegenwoordigd in collecties van toonaangevende musea waaronder het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid, The Art Institute of Chicago en de Neue Nationalgalerie in Berlijn.

 

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling Chillida in de Rijksmuseumtuinen kunt u vinden op de website van het Rijksmuseum.

Beelden te zien in de tentoonstelling

Een selectie van beelden te zien in deze tentoonstelling: