Tentoonstelling Art Nouveau | Nieuwe zakelijkheid | Delft

De tentoonstelling Art Nouveau | Nieuwe zakelijkheid | Delft is te bezoeken van 30 maart tot en met 9 september in Museum Prinsenhof Delft. Deze tentoonstelling vertelt voor het eerst het verhaal van het ‘Delftse wonder’, de bloeiperiode van kunstnijverheid in Delft tussen 1880 en 1940.

 

tentoonstelling art nouveau delft

Vaas, aardewerk – De Porceleyne Fles Delft, 1924
Collectie: RCE – Foto: Tom Haartsen

 

Over de tentoonstelling

Art Nouveau | Nieuwe zakelijkheid | Delft vertelt op inspirerende wijze het verhaal van de bloeiperiode van de kunstnijverheid in Delft van het eind van de 19e eeuw tot bijna halverwege de 20e eeuw. Dit gebeurt aan de hand van diverse bijzondere affiches, objecten, schilderijen, keramiek en glas-in-lood die in deze periode zijn gemaakt.

Nederland beleeft tussen 1880 en 1940 een tweede ‘Gouden Eeuw’, waarin ook de kunsten opbloeien. Het is de tijd van art nouveau, art deco, kunststroming De Stijl en nieuwe zakelijkheid. Delft groeit in deze periode uit tot een een belangrijk centrum voor kunstnijverheid.

Cruciaal voor de ontwikkeling van de kunstnijverheid in deze periode zijn de Delftse industrie, de Polytechnische School en de in Delft gevestigde kunstenaars. De wisselwerking tussen kunst, kennis en industrie wordt ook wel het ‘Delftse wonder’ genoemd.

Industrieel Jacques van Marken speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de art nouveau. Het ‘slaolieaffiche’ van Jan Toorop voor de Nederlandsche Oliefabriek is een wereldberoemd voorbeeld hiervan. Daarna volgen volgen art deco, De Stijl en nieuwe zakelijkheid, onder meer vertegenwoordigd door kunstenaars als Bart van de Leck en Piet Zwart.

Naast de samenwerking tussen kunstenaars en industrie is er hernieuwde aandacht voor het ambacht. Dit is te zien aan de objecten vervaardigd door Delftse bedrijven zoals aardewerkfabriek De Porceleyne Fles, Glasatelier ‘t Prinsenhof en de Firma Braat. Meerdere van deze objecten winnen prijzen op wereldtentoonstellingen in deze periode.

 

 

tentoonstelling Art Nouveau Delft

Glas-in-lood raam met witte lelie – Adolf le Comte (1850-1921)
Atelier ‘t Prinsenhof, 1891-1921
Collectie: Museum Prinsenhof Delft