Tentoonstelling Art Nouveau in Nederland

De tentoonstelling Art Nouveau in Nederland is te bezoeken van 21 april tot en met 28 oktober in het Gemeentemuseum Den Haag. De tentoonstelling biedt een rijk beeld van de art nouveau beweging in Nederland rond 1900 tot vlak voor de komst van de Art Deco.

 

tentoonstelling art nouveau

Jan Willem Mijnlieff (1862-1937) uitvoering Fayence- en Tegelfabriek Holland, Utrecht Wandbord, ca. 1900 geglazuurd, beschilderd aardewerk Gemeentemuseum Den Haag

 

Over de tentoonstelling

In Art Nouveau in Nederland zijn meer dan 350 werken te zien, waaronder affiches en boekbanden van Jan Toorop, kalenderbladen van Anna Sipkema, meubels van Johan Thorn Prikker, verfijnde natuurstudies van Theo Nieuwenhuis, kamerschermen van Jac. van den Bosch, metaalwerk van Jan Eisenloeffel en complete interieurs van Karel de Bazel en Hendrik Petrus Berlage. De tentoonstelling biedt daarmee een rijk beeld van de periode vlak voor de komst van de Art Deco.

De insteek van de tentoonstelling is interdisciplinair. Behandeld worden thema’s als ‘Terug naar de natuur’ en ‘Verlangen naar het Oosten’. Daarnaast is er aandacht voor afzonderlijke ontwerpers, waaronder een aantal tot nu toe onbekende (vrouwelijke) kunstenaars. Verder is er aandacht voor de invloed van het ontwerponderwijs en de band met Den Haag als een van de belangrijke centra van de art nouveau in Nederland.

 

Een periode van grote veranderingen

Een nieuwe kunst voor een nieuwe en betere samenleving. Dat is waar veel kunstenaars en ontwerpers rond 1900 naar op zoek zijn. De vernieuwingsdrift in de kunstwereld rond 1900 valt samen met grote veranderingen in de samenleving. De tentoonstelling maakt de grote veranderingen in deze periode inzichtelijk, voelbaar én herkenbaar. Binnen de Nederlandse art nouveau stroming wijzen veel ontwerpers, sierkunstenaars en kunstcritici de meer flamboyante vormentaal van de ons omringende landen af. Een ‘nieuwe kunst’ moet volgens hen aansluiten bij de nationale volksaard. Toch blijken veel Nederlandse ontwerpers en kunstenaars niet ongevoelig voor de internationale vormgeving. Wie goed kijkt, ziet dat de sierlijke zweepslaglijnen rond de eeuwwisseling ook in Nederland hun sporen hebben nagelaten.

Getoonde werken tijdens deze tentoonstelling

Een selectie van werken en objecten die tijdens de tentoonstelling Art Nouveau in Nederland zijn te zien:

Meer informatie

Meer informatie over deze tentoonstelling vindt u op de site van het Gemeentemuseum Den Haag.