Tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum

De tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum is te bezoeken van 7 juli tot en met 6 januari 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hierin kijkt het Stedelijk terug op de roerige jaren ’60 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling wordt ingezoomd op historische gebeurtenissen, evenementen en conceptuele kunstwerken die in Amsterdam plaatsvonden of werden gepresenteerd.

 

tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum

Handleiding Krakers. Omslagontwerp Tjebbe van Tijen. Collectie Rijksmuseum, Amsterdam. Schenking van de heer P. Boersma, 2018

 

Over de tentoonstelling

Het “Magisch Centrum Amsterdam”, om de woorden van Provo-lid Robert Jasper Grootveld te gebruiken, bereikt zijn hoogtepunt tussen 1967 en 1970. Amsterdam verwerft in deze periode een reputatie als een stad waar alles mogelijk is. De Nederlandse hoofdstad floreert als een vooruitstrevende en artistieke haven die jonge mensen van over de hele wereld aantrekt. Het is ook een tijd waarin de kunst in de greep van verandering is. Kunstenaars rebelleren tegen het establishment. Zo’n 50 jaar later kijkt het Stedelijk terug op een reeks historische gebeurtenissen, evenementen en conceptuele kunstwerken, vaak met de stad als decor. Zo waren de posters van Daniel Buren een ‘straatkunstinterventie’ en het Leidseplein werd het decor van de absurde kerstboom van Wim T. Schippers.

 

tentoonstelling Magisch Centrum Amsterdam

Wim T. Schippers, documentatiefoto van ‘Indian Summer kerstboom’ op het Leidseplein in Amsterdam, augustus 1969. Foto Stedelijk Museum Amsterdam

 

Participatie van het publiek was van groot belang voor veel van deze activiteiten – zoals de opblaasbare objecten van de Eventstructure Research Group die verschenen op het Museumplein en de omliggende straten, waar mensen van alle leeftijden speelden of wandelden. Louis van Gasteren en Fred Wessels bouwden de installatie Sunny Implo, een bol met punten van licht, geluid en onmerkbare beweging. Het idee was om je hoofd naar binnen te steken en daarbij een rustgevend, psychotherapeutisch effect te ervaren. Behalve de hierboven genoemde kunstenaars bevat de tentoonstelling ook werk of documentatie van kunstenaars als Douwe Jan Bakker, Marinus Boezem, Jan Dibbets, Ger van Elk, Willem de Ridder en Tjebbe van Tijen.

 

tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum

Tjebbe van Tijen, Continue Tekening, 1967, Foto Stedelijk Museum Amsterdam

 

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum is te zien op de website van het Stedelijk Museum Amsterdam.