Redmer Hoekstra

Redmer Hoekstra

De talentvolle kunstenaar Redmer Hoekstra maakt fraai uitgevoerde pentekeningen, die opvallen door de opvallende combinaties van onderwerpen. Het zijn deze combinaties, die zijn kunst een heel bijzondere en herkenbare sfeer geven. Elk kunstwerk en elke combinatie van onderwerpen, laat de kijker genieten, en tevens nadenken over het hoe en waarom van de combinatie.
Kunst Extra vroeg aan Redmer Hoekstra hoe hij zijn kunst typeert, welke thema’s hij gebruikt en welke kunst hij zelf bewondert.

 

“Hallo Redmer, wat voor kunst maak je”?

“Ik maak pentekeningen, met fineliners. Ik voorzie al mijn kunstwerken altijd van een surrealistische draai. Ik hou er van om de dingen te combineren, waardoor nieuwe wezens en dingen ontstaan. Ik gebruik hierbij vaak en veel mijn fantasie. De fantasie die ik als kind had, wist ik op de kunstacademie terug te vinden en te implementeren in mijn tekenen.

 

“Wat zijn de thema’s in jouw werk”?

“Als ik zelf wat begrippen op mijn werk los zou moeten laten, zijn dit de volgende thema’s: licht, vervreemding, natuur versus mens, humor, surrealisme en verwondering”.

 

“Kun je dat wat verder uitleggen?“
“Door de vervreemding en veranderingen in vorm en betekenis in de onderwerpen te maken, moet er als het ware met een tweede blik worden gekeken voordat je echt ziet wat je ziet. Het brein vult vaak in wat je ziet, en die tweede blik is er één van verwondering. Verwondering vind ik een van de belangrijkste en mooiste menselijke eigenschappen.”

 

“Je bent zelf kunstenaar, maar ongetwijfeld ook kunstliefhebber. Wat voor kunst spreekt jou aan en waarom”?
Ik kan erg genieten van mensen en kunst die ook met een andere blik naar de werkelijkheid kijkt. In de geschiedenis zijn er tal van voorbeelden, Escher, Topor, Jeroen Bosch, Dali, Magritte, Archimboldo, Jeroen Vos, Jakop Slegt. Maar ook in de kunstenaars van tegenwoordig ken ik er een paar persoonlijk, wiens werk me erg aanspreekt. Lotte Teussink maakt schilderijen en tekeningen van wezens in haar eigen wereld, voor mij een fascinerende wereld. En Krista Peters, ook wel Straatjutter, kijkt op een zelfde soort manier als ik naar de wereld. Van de dingen die ze vindt maakt ze ontzettend leuke en goede associatieve collages.

 

Koffiemolen - Redmer Hoekstra - Kunst Extra

Portret met boek - Redmer Hoekstra - Kunst Extra

 

‘Koffiemolen’ en ‘Portret met boek’ van Redmer Hoekstra