Interview Pauline Luiten

Pauline Luiten maakt tekeningen en mixed media waarin ze een hoofdpersoon of -personen op de voorgrond combineert met van te voren gemaakte achtergronden. De boeiende combinaties die dit oplevert, geven het werk van Pauline een opvallende eigen signatuur. De groep liefhebbers van haar werk stijgt dan ook snel. Kunst Extra vroeg Pauline naar haar werkwijze en inspiratiebronnen.

“Er is altijd maar één combinatie de juiste”

Pauline Luiten

“Hallo Pauline, wat voor kunst maak je”?

“Ik maak voornamelijk potloodtekeningen, in van tevoren gemaakte achtergronden. De achtergronden bestaan uit bewerkte foto’s, collages en thinnerdruk (of een combinatie). Daarnaast maak ik gebruik van sjablonen, stempels en pastelkrijt.

 

“Hoe ga je meestal te werk?”

Voordat ik begin met tekenen, heb ik al een hele zoektocht achter de rug. Welke voor- en achtergrond ga ik combineren, wat word de hoofdkleur, waar wil ik de nadruk op vestigen? Zodra ik mijn keuze heb gemaakt, kan het ontspannen tekenen beginnen. De persoon voor de voorgrond wordt in de achtergrond geplaatst, en gaandeweg wordt duidelijk wat ik wel en niet uitwerk. Soms vervaag ik gedeeltes van mijn achtergrond, soms laat ik ze juist sterker naar voren komen om ze meer te betrekken bij het geheel. Het is een spel van lijnen, vlakken en kleuren. Vaak wordt een werk heel anders dan ik van tevoren heb bedacht. Vooral qua sfeer. Soms valt dit positief uit, en soms helemaal niet”.

 

“Wat zijn de thema´s in jouw werk”?

“Echte thema’s heb ik niet. Ik werk wel eens in series. Ik heb bijvoorbeeld een serie waarin de allstars gymschoenen (mijn favoriete schoenen) centraal staan, of waar ik allemaal mensen met rastahaar heb gebruikt. Ook heb ik wel eens één foto genomen en daar 5 keer een ander gedeelte van gebruikt, om daarmee een geheel te vormen. Maar eigenlijk is ieder werk een verhaaltje op zich. Het combineren van een voor- en achtergrond vind ik het meest belangrijk. Ik heb achtergronden gemaakt waarbij ik (nog) niet de juiste persoon heb gevonden om erin te plaatsen, maar ook heb ik foto’s van mensen in mijn bestand die ik om diverse redenen erg interessant vind (blik, houding, uitstraling) maar waarbij ik de juiste achtergrond nog niet heb kunnen vinden. Uit mijn ervaring blijkt: er is altijd maar één combinatie de juiste”.

 

“Je bent zelf ongetwijfeld ook kunstliefhebber. Wat voor kunst spreekt jou aan en waarom?

“Gideon Kiefer is een tekenaar die mij heel erg aanspreekt. Nog niet eens zozeer om zijn onderwerpen als wel om zijn tekenstijl en de sfeer die zijn werk uitstraalt. Hij werkt op oude boekenkaften, wat het werk nog interessanter maakt. Kiefer is niet zo bekend en men zegt dat hij zijn werk gekopieerd heeft van het tekenwerk van Michael Borremans. Ik denk dat hij zich heeft laten inspireren, maar in mijn ogen is hij beter. Verder houd ik van écht vakwerk. Hyperrealisme wordt vaak gezien als kopiëren, niet creatief, geen kunst. Ik ben het daar niet mee eens. Als het lijkt of je de perzik zó van de schaal kunt eten, vind ik het kunst”.

 

Werk van Pauline Luiten is onder meer:

tekening trapsgewijs

Pauline Luiten – ‘Trapsgewijs’ – Potloodtekening met thinnerdruk en pastelkrijt

tekening wilskracht

Pauline Luiten – ‘Wilskracht I’ – Potloodtekening in bewerkte foto