Nick Cillessen

Nick Cillessen

Nick Cillessen is een realistische fijnschilder die zich in de laatste jaren steeds meer specialiseert in stillevens. Dat specialiseren vaak loont, zie je terug in de kwaliteit van zijn kunstwerken en de sfeer die deze oproepen. Kunst Extra vroeg aan Nick Cillessen hoe hij zijn kunst typeert, welke thema’s hij gebruikt en welke kunst hij zelf bewondert.

 

“Hallo Nick, wat voor kunst maak je”?

“Als kind was ik al gefascineerd door de schilderkunst, met name de oude meesters. Ik ben zelf dan ook op jonge leeftijd begonnen met het schilderen in olieverf. Door het kijken en lezen in de verschillende kunstboeken begon ik als een ware autodidact mij de schilderkunst eigen te maken.

Ik werk alleen met olieverf en realistisch, het liefst op paneel maar soms ook op doek. Paneel is goed te bewerken en geeft meer mogelijkheden voor het gronden en (in een later stadium) het `glaceren`, belangrijk voor het realistisch schilderen van stillevens”.

 

“Wat zijn de thema’s in jouw werk”?
“Vroeger waren mijn thema´s veelzijdig, van al het mooie wat ik om mij heen zag wilde ik wel een schilderij maken, tot het moment dat ik tijdens een kunstbeurs de tip kreeg om mijn thema´s te beperken en mij meer te specialiseren. Tegenwoordig schilder ik dan ook figuratief, portretten maar vooral stillevens”.

 

“Voor realistisch schilderen is veel techniek nodig hoor je vaak. Wat vind jij belangrijk als het gaat om techniek”?
“Als realist vind ik de ‘stofuitdrukking’ heel belangrijk, de wijze waarop voorwerpen en materiaal worden weergegeven op het schilderij. Dat probeer ik te bewerkstelligen door het samenspel van compositie, licht, reflectie en kleur, hoewel mijn palet beperkt is en de toon van mijn werk vaak somber over komt. Maar ook de zogenaamde ‘wetmatigheden’ in de schilderkunst vind ik belangrijk, zoals de wijze waarop ik de compositie bepaal (de ‘gulden snede’), het werken van vet over mager, de underpainting of grisaille, het gebruik van verschillende mediums, het werken met verzadigde kleuren, het licht tijdens de zitting en ga zo maar door”.

 

“Je bent zelf kunstenaar, maar ongetwijfeld ook kunstliefhebber. Wat voor kunst spreekt jou aan en waarom”?
“Gezien mijn eigen achtergrond spreekt realisme mij het meeste aan. Ik wil de stofuitdrukking kunnen bestuderen en herkennen. Dat mag van mij dan ook realisme zijn in alle verschillende stromingen die bestaan, zoals hyper-realisme, fotorealisme, surrealisme, magisch realisme, noem maar op”.

 

“Kun je kunstenaars noemen die je aanspreken of inspireren”?
“Rembrandt (wie anders) was, en is nog steeds mijn favoriete schilder. Door de jaren heen zijn daar natuurlijk een aantal favorieten bij gekomen. Ik noem gewoon een aantal, zonder anderen daarmee tekort te willen doen. Henk Helmantel, Bernard Verkaaik, Olaf Cleofas van Overbeek, Wijnand Warendorf, David Gray, Jos van Riswick, Judith Steenkamer, Johan Abeling, Herman Smorenberg, Cornelis le Mair. Allemaal voorbeelden, ieder met zijn/haar discipline en stijl waar ik als autodidact veel van leer. Maar uiteindelijk wil ik toch mijn eigen stijl en herkenbaarheid verder ontwikkelen en nastreven”.

Zilveren-vaasje-en-aardbeien - Nick Cillessen - Kunst ExtraRode besjes in vaasje - Nick Cillessen - Kunst Extra

 

‘Zilveren vaasje en aardbeien‘ en ‘Rode besjes in vaasje’ van kunstenaar Nick Cillessen