Interview Marlies Rekers

Marlies Rekers is een bijzondere en veelzijdige kunstenaar. In haar imposante oeuvre is haar ontwikkeling als veelzijdige kunstenaar goed te zien, met verschillende exponenten zowel qua techniek (etsen, schilderen, tekenen) als qua vorm (figuratief, abstract). Kunst Extra vroeg aan Marlies naar de ontwikkeling in haar werk en haar inspiratiebronnen.

 

“Bij elke ets valt me altijd weer op hoe grenzeloos de mogelijkheden zijn”

Marlies Rekers

 

“Hallo Marlies, wat voor kunst maak je”?

“Ik ben ooit gestart in de grafische kunst, met het maken van etsen. Na een lange periode van vooral schilderen ben ik rond 2000 ook weer grafische kunst gaan maken. Mijn leven en werk heb ik altijd verbeeld in tekeningen, etsen, gouaches en schilderijen. Het is mijn belangrijkste taal van communiceren”.

 

“Wat is kenmerkend in jouw grafische werk”?

“De mogelijkheden in de etstechniek hebben zich in de loop der jaren flink ontwikkeld en blijven zich nog steeds ontwikkelen. Deze vernieuwing in techniek zorgt ervoor dat je als grafisch kunstenaar continu nieuwe dimensies aan je werk kunt toevoegen. Zelf maak ik meestal een combinatie van diep- en hoogdruk. Ik werk direct op de plaat en bouw deze op in contrasterende kleuren. Bij elke ets valt me altijd weer op hoe grenzeloos de mogelijkheden zijn”.

 

“In je schiderijen zien we meer abstractie, kun je dit toelichten?”

In de loop der tijd heeft figuratief werk zich geleidelijk meer in abstracte richting ontwikkeld. Vanaf 2013 ben ik steeds minimaler en eenvoudiger gaan werken om to the point te komen. In mijn huidige werk probeer ik met minimale middelen beweging weer te geven in vorm en kleur. De formaten zijn klein. Ei-tempera en acryl zijn de materialen. Anderzijds ben ik steeds meer collages gaan toevoegen, waardoor een extra dimensie ontstaat.

 

“Je bent zelf ongetwijfeld ook kunstliefhebber. Wat voor kunst spreekt jou aan en waarom?

“Mijn inspiratiebronnen zijn al heel lang de Baskische beeldhouwer en graficus Eduardo Chillida en grafische kunstenaars als Hendrik werkman, Gérard de Palézieux en Henri de la Tour. Graag wil ik hier ook noemen de ontwerpster en schilder Sonia Delaunay.

 

Print Herfst

‘Herfst’, acquatint mono-print , 57 x 47 cm, Marlies Rekers

schilderij tweeluik

Tweeluik in roze en geel, acryl op linnen, 39 x 63 cm, Marlies Rekers

Het werk van Marlies Rekers kunt u in april zien tijdens de tentoonstelling ‘Kleur in Witte de With’ in MLB Galerie Amsterdam.