Interview Anna Hulzink

Anna Hulzink specialiseert zich in keramische figuratieve beelden. Haar werk heeft een kenmerkende stijl. Dit komt onder meer omdat zij er niet voor terugschrikt om onverwacht kleur te gebruiken. Kunst Extra vroeg aan Anna hoe zij haar werk typeert, hoe zij te werk gaat als kunstenaar en welke kunstenaars zij zelf bewondert.

 

‘Ik was verrukt toen ik bij de ruimtelijke vakken de derde dimensie ontdekte’

Interview Anna Hulzink

Anna Hulzink in haar atelier in Amsterdam

 

“Hallo Anna, wat voor kunst maak je”?

“Ik was een kind dat altijd zat te tekenen. Na de middelbare school was de kunstacademie een logische stap. Ik was verrukt toen ik bij de ruimtelijke vakken de derde dimensie ontdekte: nu kon ik ‘de achterkant en de zijkanten’ van mijn tekeningen maken”.

 

“Hoe ga je te werk, wat is kenmerkend in jouw manier van werken”?

“Al vanaf zeer vroege leeftijd heb ik altijd een tekenboekje bij me. Ik maak schetsen van de mensen om me heen: wat me treft is dan opgeslagen. In het atelier werk ik met klei de schetsen driedimensionaal uit: zo ontstaan mijn beelden. Ik gebruik de keramische methode. Dit houdt in dat ik de beelden hol opbouw, waardoor ze gebakken kunnen worden in een keramische oven en vervolgens eventueel bewerkt kunnen worden met kleuren en glazuren. Naast het ‘vrije werk’ maak ik ook portretten naar model. Voor een gelijkend portret wordt de geportretteerde gemiddeld drie keer uitgenodigd in het atelier voor een sessie van anderhalf à twee uur”.

 

“Welke kunst bewonder jijzelf”?

“Enkele van de vele beeldende kunstenaars die ik bewonder: Maillol, Vigeland, Della Robbia, Rodin, Egon Schiele,Vermeer, Henry Moore, Charlotte van Pallandt, Andy Golsworthy, Chagall, Rembrandt, Gaudi, oude Griekse, Christelijke, Etruskische en Turkse kunst.”.

 

Beeld kus

‘Kus’, Anna Hulzink, keramisch beeld, 2015

Beeld zonder titel

‘Zonder titel’, Anna Hulzink, keramisch beeld, 2015